Pošalji prijatelju

Integracije

Brisel 17. 11. 2015

Nijedna zemlja ne može sama

Brisel - Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Evropskom parlamentu da nijedna zemlja ne može sama da savlada izazove kao što su terorizam ili masovne migracije.

Evropa i prostor OEBS se suočavaju sa sve složenijim izazovima, za šta je neophodno ponovno uspostavljanje poverenja između glavnih aktera, rekao je Dačić na otvaranju konferencije "Evropa u krizi: poziv na novi dijalog 1975 - 2015: 40 godina helsinškog završnog akta".

Dačić je ocenio da OEBS "može igrati značajnu ulogu kao platforma za dijalog i zajedničku akciju u prevladavanju pretnji sa kojima se suočavamo".

Uz konstataciju da je OEBS jedinstven u borbi protiv svih oblika nasilnog ekstremizma, Dačić je izrazio uverenje da je saradnja najbolji odgovor na opasnosti.

Dačić je izjavio da je jedan od prioriteta srpskog predsedavanja OEBS "usvajanje odluke o migracijama".

Umrežavanje napora svih međunarodnih činilaca je od ključne važnosti za suočavanje sa tim kompleksnim fenomenom. Sa svojim jedinstvenim pristupom bezbednosti, OEBS može biti važna karika u lancu međunarodnih napora sa ciljem da se migrantska kriza reši na održiv način i uz poštovanje ljudskih prava svih koji su pogođeni krizom, rekao je Dačić.

On je ocenio da je helsinški završni akt uticao ne samo na smanjenje tenzija između istočnog i zapadnog bloka, afirmisanje ideje o kolektivnoj bezbednosti i prevladavanje podela u Evropi, već i na oblikovanje Evropske unije kakva je danas, što se posebno odnosi na proširenje EU na zemlje nekadašnjeg istočnog bloka.

Novinar Davor Pašalić, foto FoNet

Nema komentara.