Pošalji prijatelju

Sport

Pariz/Beograd 08. 11. 2015

Đoković pobedio u Parizu

Pariz/Beograd - Najbolji tenise na svetu Novak Đoković pobedio je dans Endija Marija sa 6:2, 6:4 u finalu turnira iz Masters 1000 serije u Parizu i na taj način postao prvi teniser sa šest osvojenih Masters titula u jednoj sezoni.

Prethodni rekord od pet delili su upravo Đoković (2011), Nadal (2013), Konors (1976) i Lejver (1970).

Novak je jedini igrač sa četiri trofeja u Parizu, jednim više od Bekera i Safina, a u dvoranskim uslovima nije izgubio još od 2012. godine i poraza od Kverija u porazu.

On sada vodi sa 21-9 u međusobnom skoru sa Marejem, a sada je ponovo bio dominantan – Škot je pružio nešto jači otpor nego nedavno u Šangaju, ali ne mnogo.

Đoković je imao 10 vinera i 12 neiznuđenih grešaka, a

Marej je upisao 20 direktnih poena i čak 34 greške.

Đoković je stigao do 10. titule u 2015. godini i ukupno 57. u karijeri.

Odbranom titule u Parizu, najboji teniser sveta Novak Đoković ušao je u anale tenisa kao prvi igrač koji je u jednoj sezoni osvojio šest titula na turnirima master serije, a tu granicu dodatno će moći da pomeri na predstojećem Masters kupu u Londonu, gde takođe brani šampionski trofej. 

Današnjom pobedom protiv Endija Mareja, Novak je izjednačio lični rekord po broju titula u jednoj sezoni, jer ih je deset osvojio i 2011. godine. Ovogodišnje, ipak, imaju nešto veću težinu, jer je pehare podizao na tri gren slema, šest mastersa i jednom turniru iz serije 500, a pre četiri godine je, uz takođe tri gren slema, pobeđivao na pet mastersa i na turniru u Beogradu iz serije 250.

Đoković je danas osvojio 58. titulu u karijeri, čime se probio na 10. mesto liste najtrofejnijih tenisera sveta. Ispred njega su legendarni igrači Andre Agasi (60), Giljermo Viljas (62), Pit Sampras i Bjorn Borg (po 64), Rafael Nadal (67), Džon Mekinro (77), Rodžer Federer (88), Ivan Lendl (94) i za sve nedostižni Džimi Konors (109).

Na turnirima masters serije Novak sada ima 26. titula, jednu manje od rekordera Nadala, koga će moći da dostigne ukoliko odbrani titulu u Londonu.

Odbranom titule u Parizu, Đoković će na ATP listi i dalje imati gotovo dvostruko više poena od drugoplasiranog Endija Mareja, s tim što će Britanac na Masters kupu imati priliku da smanji taj zaostatak. Đoković, naime, u Londonu brani titulu i 1.500 poena, a Marej svega 200, jer je lane u grupi imao jednu pobedu i dva poraza.

Masters u Parizu Đokoviću je bio 15. turnir u ovoj sezoni i 14. na kome je igrao finale, što je dostignuće koje niko pre njega nije ostvario. Za titulu se nije borio samo na prvom takmičenju u sezoni u Dohi, kada ga je četvrtfinalu iznenadio hrvatski veteran Ivo Karlović.

U finalima je gubio četiri puta. Dva puta, u Dubaiju i Sinsinatiju, bolji je bio Federer, od Mareja je izgubio u Montrealu, a najbolniji poraz doživeo je na Rolan Garosu od Stana Vavrinke.

U duelima protiv desetorice najboljih tenisera sveta u ovoj sezoni je zabeležio 27 pobeda i četiri poraza, što bolje nego bilo šta drugo pokazuje trenutni odnos snaga u svetskom tenisu.

Novinari J.S. i I.S., foto FoNet AP

Nema komentara.