???project_name??? :: Sport http://www.vox-populi.rs/sport/rss.html ???story_list??? sr http://www.vox-populi.rs/img/logo.png ???project_name??? :: Sport http://www.vox-populi.rs/sport/rss.html Đoković pobedio i u Londonu http://www.vox-populi.rs/sport/13818/djokovic_pobedio_i_u_londonu.html London - Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na završnom masters turniru u Londonu, pošto je večeras u finalu pobedio Švajcarca Rodžera Federera u dva seta sa, 6:3, 6:4, i ušao u anale kao prvi igrač ikada koji je takmičenje osmorice najboljih na svetu osvajao četiri godine za redom. ]]>

Novaku je to ukupno peta titula na završnim masters turnirima, 59. u karijeri, a 11. u sezoni u kojoj je na 15 uzastopnih turnira igrao u finalu, što je takođe rekord u open eri. Godinu je završio sa 82 pobede, što mu je lični rekord, i samo šest poraza.

Protiv najtrofejnijeg, a po mnogima i najboljeg igrača u istoriji tenisa, Đoković je danas odigrao 44. meč i izjednačio je rezultat na 22:22, baš kao što je to juče u polufunalu uradio protiv Nadala, koga je pobedio jedan put više, a ima i jedan poraz više.

I Novak i Rodžer na početku finalnog duela bili su neuobičajeno nervozni, pa su u prva tri gema viđene tri bejk šanse. Đoković je svoju propustio u prvom, a Federer u drugom gemu, da bi srpski teniser u trećem iskoristio priliku i oduzeo protivniku servis.

U sedmom gemu je Švajcarac imao šansu da se vrati, ali nije iskoristio ni svoju drugu, a kasnje se ispostavilo i poslednju priliku da napravi brejk i Đoković je dobio prvi set, u kome nije viđen kvalitetan tenis, jer su obojica imali više grešaka nego vinera. Kod Novaka je taj odnos bio 8-6, a kod Rodžera 16-10 i to je odlučilo set.

U prvom delu drugog seta i Đoković i Federer su bili dosta sigurni u svojim servis gemovima, a nervi su prvo izdali švajcarskog tenisera. U osmom gemu je Đoković imao tri vezane brejk lopte za vođstvo od 5:3 ali ih, zahvaljujući izvanrednim servisima Federera, nije iskoristio.

Nije se, ipak, dugo čekalo na novi pad koncentracije kod Federera, jer je u desetom gemu Đoković izborio dve vezane meč lopte. Prvu je jeftino ispustio, ali Federer očigledno više nije mogao da izdrži mentalni pritisak i završio je finani duel svojom jedinom dvostrukom servis greškom.

Pošto ove godine na završnom turniru nije dobio svih pet mečeva, Đoković je izgubio 200 poena, ali to neće značajnje smanjiti njegovu prednost na ATP listi, jeć će u 2016. ući sa 8.100 poena više od drugoplasiranog Endija Mareja.

Bez obzira na to što će naredne godine braniti 15 finala i 11 titula na najvećim turnirama, tolika prednost mu omogućava da bez većeg grča u 2016. pokuša da odbrani titulu najboljeg igrača sveta.

]]>
Sun, 22 Nov 2015 22:34:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13818/djokovic_pobedio_i_u_londonu.html
Đoković u polufinalu http://www.vox-populi.rs/sport/13806/djokovic_u_polufinalu.html London - Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale Masters kupa u Londonu, pošto je večeras u trećem kolu savladao Čeha Tomaša Berdiha u dva seta, sa 6:3, 7:5. ]]>

Za ulazak u finale i odbranu titule Đoković će u subotu od 15 sati igrati protiv Španca Rafaela Nadala. Biće to njihov 46. međusobni susret, a Novak će imati priliku da izjednači rezultat na 23:23.

Do 21. pobede u 23. međusobnom duelu protiv Berdiha, prvi igrač sveta je stigao posle sat i po igre. U prvom setu vođena je velika borba, jer je Đoković poveo sa 2:0, ali se Berdih vratio i izjednačio na 3:3.

Tada je, međutim, Novak podigao nivo igre i sa tri uzastopno dobijena gema rešio je set u svoju korist, čime je obezbedio plasman u polufinale.

U drugom setu viđen je sličan scenario, jer je Đoković ponovo poveo sa 2:0 a Berdih izjednačio na 2:2, a odluka je pala u 11. gemu, kada je srpski teniser napravio još jedan brejk i potom lako završio posao u svom servis gemu.

]]>
Thu, 19 Nov 2015 23:27:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13806/djokovic_u_polufinalu.html
Đoković pobedio Nišikorija http://www.vox-populi.rs/sport/13781/djokovic_pobedio_nisikorija.html London - Najbolji teniser sveta Novak Đoković uspešno je počeo odbranu titule na Masters kupu u Londonu, pošto je danas u prvom kolu grupe Sten Smit savladao Japanca Keija Nišikorija u dva seta, sa 6:1, 6:1. ]]>

Duel u O2 areni počeo je minutom ćutanja za žrtve terorističkih napada u Parizu, a po završetku meča prvom igraču sveta uručen je trofej namenjen najuspešnijem teniseru godine.

Da je priznanje sasvim zasluženo dospelo u njegove ruke, Đoković je veoma brzo pokazao, jer je osmog igrača sveta deklasirao sa svega 65 minuta.

Nišikori u meču nije izborio nijednu priliku za brejk, a Đoković samo u jednom od sedam protivnikovih servis gemova nije imao priliku da mu oduzme servis.

U prvom setu je napravio dva, a u drugom tri brejka, što mu je omogućilo da uspešno počne takmičenje i da narednim protivnicima pošalje snažnu poruku.

Bila je to 23. uzastopna pobeda prvog igrača sveta, koji je poslednji put poražen u finalu Sinsinatija 23. avgusta, kada ga je savladao Rodžer Federer.

U drugom meču prvog kola u grupi Sten Smit od 21 sat se sastaju Federer i Čeh Tomaš Berdih i po okončanju tog duela organizatori će odrediti parove drugog kola, koje je na programu u utorak.

]]>
Sun, 15 Nov 2015 22:54:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13781/djokovic_pobedio_nisikorija.html
Đoković pobedio u Parizu http://www.vox-populi.rs/sport/13736/djokovic_pobedio_u_parizu.html Pariz/Beograd - Najbolji tenise na svetu Novak Đoković pobedio je dans Endija Marija sa 6:2, 6:4 u finalu turnira iz Masters 1000 serije u Parizu i na taj način postao prvi teniser sa šest osvojenih Masters titula u jednoj sezoni. ]]>

Prethodni rekord od pet delili su upravo Đoković (2011), Nadal (2013), Konors (1976) i Lejver (1970).

Novak je jedini igrač sa četiri trofeja u Parizu, jednim više od Bekera i Safina, a u dvoranskim uslovima nije izgubio još od 2012. godine i poraza od Kverija u porazu.

On sada vodi sa 21-9 u međusobnom skoru sa Marejem, a sada je ponovo bio dominantan – Škot je pružio nešto jači otpor nego nedavno u Šangaju, ali ne mnogo.

Đoković je imao 10 vinera i 12 neiznuđenih grešaka, a

Marej je upisao 20 direktnih poena i čak 34 greške.

Đoković je stigao do 10. titule u 2015. godini i ukupno 57. u karijeri.

Odbranom titule u Parizu, najboji teniser sveta Novak Đoković ušao je u anale tenisa kao prvi igrač koji je u jednoj sezoni osvojio šest titula na turnirima master serije, a tu granicu dodatno će moći da pomeri na predstojećem Masters kupu u Londonu, gde takođe brani šampionski trofej. 

Današnjom pobedom protiv Endija Mareja, Novak je izjednačio lični rekord po broju titula u jednoj sezoni, jer ih je deset osvojio i 2011. godine. Ovogodišnje, ipak, imaju nešto veću težinu, jer je pehare podizao na tri gren slema, šest mastersa i jednom turniru iz serije 500, a pre četiri godine je, uz takođe tri gren slema, pobeđivao na pet mastersa i na turniru u Beogradu iz serije 250.

Đoković je danas osvojio 58. titulu u karijeri, čime se probio na 10. mesto liste najtrofejnijih tenisera sveta. Ispred njega su legendarni igrači Andre Agasi (60), Giljermo Viljas (62), Pit Sampras i Bjorn Borg (po 64), Rafael Nadal (67), Džon Mekinro (77), Rodžer Federer (88), Ivan Lendl (94) i za sve nedostižni Džimi Konors (109).

Na turnirima masters serije Novak sada ima 26. titula, jednu manje od rekordera Nadala, koga će moći da dostigne ukoliko odbrani titulu u Londonu.

Odbranom titule u Parizu, Đoković će na ATP listi i dalje imati gotovo dvostruko više poena od drugoplasiranog Endija Mareja, s tim što će Britanac na Masters kupu imati priliku da smanji taj zaostatak. Đoković, naime, u Londonu brani titulu i 1.500 poena, a Marej svega 200, jer je lane u grupi imao jednu pobedu i dva poraza.

Masters u Parizu Đokoviću je bio 15. turnir u ovoj sezoni i 14. na kome je igrao finale, što je dostignuće koje niko pre njega nije ostvario. Za titulu se nije borio samo na prvom takmičenju u sezoni u Dohi, kada ga je četvrtfinalu iznenadio hrvatski veteran Ivo Karlović.

U finalima je gubio četiri puta. Dva puta, u Dubaiju i Sinsinatiju, bolji je bio Federer, od Mareja je izgubio u Montrealu, a najbolniji poraz doživeo je na Rolan Garosu od Stana Vavrinke.

U duelima protiv desetorice najboljih tenisera sveta u ovoj sezoni je zabeležio 27 pobeda i četiri poraza, što bolje nego bilo šta drugo pokazuje trenutni odnos snaga u svetskom tenisu.

]]>
Sun, 8 Nov 2015 20:37:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13736/djokovic_pobedio_u_parizu.html
Đoković u finalu Pariza http://www.vox-populi.rs/sport/13729/djokovic_u_finalu_pariza.html Pariz - Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je večeras u polufinalu turnira u Parizu, Švajcarca Stanislasa Vavrinku sa 2:1 , po setovima 6:3, 3:6, 6:0. ]]>

Posle ove pobede, Đoković u međusobnim susretima vodi 19:4.

Đoković će sutra , od 15 sati, u finalu igrati sa Britancem Endijem Marejem.

]]>
Sat, 7 Nov 2015 19:31:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13729/djokovic_u_finalu_pariza.html
Đoković teško savladao Berdiha http://www.vox-populi.rs/sport/13722/djokovic_tesko_savladao_berdiha.html Pariz - Najbolji teniser na svetu Novak Đoković večeras je teško pobedio Čeha Tomaša Berdiha sa 7:6 (7:3), 7:6 (10:8) i plasirao se u polufinale turnira u Parizu. ]]>

Između dvojice tenisera nije bilo nepoznanica pred duel, sastali su se već 21 put i Novak je 19 puta bio bolji.

Đoković će u poluifiinalu igrati protiv boljeg iz meča Stanislas Vavrinka - Rafael Nadal.

U drugom polufinalu igraće Endi Marej i David Ferer.

]]>
Fri, 6 Nov 2015 22:43:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13722/djokovic_tesko_savladao_berdiha.html
Viktor izgubio,Novak pobedio http://www.vox-populi.rs/sport/13707/viktor_izgubionovak_pobedio.html Pariz - Srpski teniser Viktor Troicki nije uspeo da se plasira u četvrtfinale turnira masters serije u Parizu, pošto je večeras u trećem kolu izgubio od Švajcarca Stana Vavrinke u dva seta, sa 6:4, 7:5. ]]>

Troicki je pružio snažan otpor Vavrinki, ali je popuštao u završnicama oba seta i nije priredio iznenađenje.

U prvom setu Vavrinka je vodio sa 4:1, ali je srpski teniser vratio brejk i izjednačio na 4:4. Nije, ipak, uspeo da nastavi u tom ritmu i Švajcarac je novim brejkom dobio taj deo igre.

U drugom setu Troicki je prvi stekao prednost, pošto je u petom gemu oduzeo protivniku servis. Tada je Vavrinka pojačao tempo i u nastavku je napravio dva brejka i stigao do očekivane pobede.

Novak Đoković će u četvrtfinalu igrati protiv Čeha Tomaša Berdiha, koji je večeras u osmini finala pobedio domaćeg predstavnika Žoan Vilfreda Congu sa 6:3, 6:4.

]]>
Thu, 5 Nov 2015 21:50:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13707/viktor_izgubionovak_pobedio.html
Đoković pretekao Mekinroa http://www.vox-populi.rs/sport/13688/djokovic_pretekao_mekinroa.html London - Najbolji teniser sveta Novak Đoković počeo je 171. sedmicu na čelu ATP liste, čime je pretekao legendarnog američkog tenisera Džona Mekinroa i ispred njega su još samo Rodžer Federer, Pit Sampras, Ivan Lendl i Džimi Konors. ]]>

Od vodeće četvorke Đokovića deli više od 100 nedelja, a Federera, koji je svetski broj jedan bio 302 sedmice, mogao bi da stigne tek u maju 2018. godine.

Sampras je na čelu ATP liste bio 286, Lendl 270, a Konors 268 nedelja.

Na današnjoj listi Đoković ima 15.785 bodova, jer mu je oduzeto 1.000 bodova, koje će ove sedmice braniti na mastersu u Parizu.

Federer se odbranom titule u Bazelu vratio na drugo mesto, prestigavši Endija Mareja, a napredovao je i Rafael Nadal, koji je, zahvaljujući plasmanu u finale Bazela, sa sedme dosteo na šestu poziciju.

Viktor Troicki je sa 25. pao na 27 mesto, Dušan Lajović je posle skoka od šest pozicija 87. igrač sveta, a Filip Krajinović je 97, dva mesta lošije nego prethodne sedmice.

Prvih deset na ATP listi: 1. (1) Novak Đoković - 15.785 2. (3) Rodžer Federer - 8.250 3. (2) Endi Marej - 8.070 4. (4) Stan Vavrinka - 6.585 5. (5) Tomaš Berdih - 4.730 6. (7) Rafael Nadal - 4.630 7. (6) Kei Nišikori - 4.440 8. (8) David Ferer - 3.945 9. (11) Rišar Gaske - 2.715 10. (10) Žo-Vilfred Conga - 2.545

]]>
Mon, 2 Nov 2015 21:00:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13688/djokovic_pretekao_mekinroa.html
Preminuo Ranko Žeravica http://www.vox-populi.rs/sport/13656/preminuo_ranko_zeravica.html Beograd - Legenda jugoslovenske košarke Ranko Žeravica preminuo je u 86. godini, javlja danas B92. ]]>

On je sa selekcijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1980. godine i Svetsko prvenstvo deset godina ranije.

Kao selektor je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim izgrama 1968, Svetsko prvenstvo godinu dana ranije, kao i na evropskim šampionatima 1969. i 1971. godine. Imao je i jednu bronzu, sa Svetskog šampionata 1982. godine.

U klupskoj karijeri vodio je Partizan u četiri navrata (1971-1974, 1976-1978, 1986-1987, 1995-1996), bio je trener Crvene zvezde u dva mandata (1980-1986 i 1996-1997), a vodio je i Barselonu, KK Pulu, Napoli, Split, Kazertu...

Poslednji trenerski angažman imao je u Saragosi u sezoni 2002/2003.

Pre šest godina Žeravica je doživeo infarkt, posle čega su mu ugrađena tri bajpasa, a u februaru ove godine ugrađen mu je stent posle novog srčanog udara.

Godine 2007. primljen je u Kuću slavnih Svetske košarkaške federacije (FIBA).

]]>
Thu, 29 Oct 2015 21:43:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13656/preminuo_ranko_zeravica.html
Olivera Jeftić na OI http://www.vox-populi.rs/sport/13631/olivera_jeftic_na_oi.html Podgorica - Srpska atletičarka Olivera Jevtić trijumfovala je danas na maratonu u Podgorici i ispunila normu za učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru naredne godine. ]]>

Jevtić je stazu pretrčala za dva sata, 39 minuta i 31 sekund, a olimpijska orma iznosi dva sata i 42 minuta.

U okviru podgoričkog maratona održano je i prvenstvo Balkana, gde su naši atletičari trijumfovali u obe konkurencije, pošto je u trci atletičara prvo mesto zauzeo Darko Živanović u vremenu dva sata, 23 minuta i četiri sekunde.

Prethodne trke davale su mi nadu da mogu da ostvarim ovu normu, tako da sam sa tim ciljem došla u Podgoricu. Iako se u maratonu nikad ne zna, uspela sam ponovo da pobedim i da ostvarim zacrtano. Sada bez opterećenja mogu da se spremam za Olimpijske igre, rekla je naša najbolja atletičarka na duge staze.

Posle uspeha Olivere Jevtić, srpska atletika za sada ima obezbeđenih sedam predstavnika na Igrama u Riju. Prethodno su olimpijsku vizu obezbedili Ivana Španović (skok u dalj), Asmir Kolašinac (bacanje kugle), Amela Terzić (1.500 m), Dragana Tomašević (disk), Predrag Filipović i Vladimir Savanović (brzo hodanje).

]]>
Sun, 25 Oct 2015 21:08:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13631/olivera_jeftic_na_oi.html
Otvoren SOFA turnir http://www.vox-populi.rs/sport/13618/otvoren_sofa_turnir.html Beograd - Prvi turnir udruženja Studentske i omladinske fizičke aktivnosti (SOFA) otvoren je danas u Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije, saopštila je ta organizacija, dodajući da na turniru učestvuje više od 300 studenata. ]]>

Studenti iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca će se ovog vikenda nadmetati u u basketu, odbojci, futsalu i stonom tenisu. Najbolji igrači u svim disciplinama dobijaju putovanje kao nagradu.

Udruženje SOFA ovim turnirom imalo je ideju da podstakne sportski duh i praktikovanje redovnih fizičkih aktivnosti kod omladine i nada se da će turnir postati tradicionalan, izjavila je Miljana Dutina, glavni koordinator turnira.

SOFA Open 2015 se održava uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

]]>
Fri, 23 Oct 2015 20:26:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13618/otvoren_sofa_turnir.html
Partizan izgubio od Atletika http://www.vox-populi.rs/sport/13610/partizan_izgubio_od_atletika.html Beograd - Fudbaleri Partizana pretrpeli su prvi poraz u Ligi Evrope izgubivši večeras u 3. kolu od španskog Atletika sa 0:2 (0:1). ]]>

Strelci: Garsija 32, Benjat 85)

Stadion: Partizan Gledalaca: 20.000 Sudija: P. Račkovski (Poljska)

Partizan: Ž. Živković, Vulićević, Ostojić, Fabrisio, Leković, Petrović, Lukić, Ninković, Stevanović (od 79. Šaponjić), A. Živković, Božinov (od 64. Grbić)

Bilbao: Ererin, Laporte, San Hoze, Ečeita, Balenzijaga, Benjat, De Markos, Susaeta (od 55. Merino), Vilijams (od 85. Boveda), Aduric, Garsija

]]>
Thu, 22 Oct 2015 21:08:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13610/partizan_izgubio_od_atletika.html
Pobedili Novak i Jelena http://www.vox-populi.rs/sport/13581/pobedili_novak_i_jelena.html Šangaj/Hong Kong - Najbolji teniser sveta Novak Đoković trijumfovao je na turniru masters serije u Šangaju, pošto je danas u finalu savladao Francuza Žoa Vilfreda Congu u dva seta, sa 6:2, 6:4. ]]>

Đokoviću je to deveta titula u sezoni, 57. u karijeri, a 25. na mastersima. U Šangaju je treći put podigao pobednički pehar i tako je nastavio sa neverovatnom serijom na turnirima u Kini, gde je ukupno dobio 38, a izgubio samo jedan meč.

Srpski teniser je i na ovom turniru potvrdio da je u ovom trenutku neprikosnoveni vladar svetskog tenisa. Prošle sedmice je u Pekingu u pet mečeva izgubio samo 18 gemova, a slično je ponovio i u Šangaju, gde su samo Bernard Tomić i danas Conga uspeli da osvoje više od tri gema u setu.

Impresivan je način na koji Đoković sa do sada neviđenom lakoćom lomi svoje protivnike. Gotovo do savršenstva je doveo sve elemente igre, a najjače oružje mu je ritern, koji je sada, prema opštoj oceni stručnjaka, najbolji u istoriji tenisa. Njegovi protivnici, ko god da je preko puta mreže, kod drugog servisa praktično gube prednost početnog udarca, jer Novak odmah preuzima inicijativu i kontrolu nad poenom.

U finalu najbolje se videlo šta Đokovićevi potivnici moraju da rade da bi koliko-toliko održavali rezultatsku ravnotežu. Conga je u drugom setu stigao do 4:4 zahvaljujući tome što je ubacio 80 odsto prvih servisa, koji su mu omogućili da u tom delu igre spasi tri brejk lopte, ali nijedan igrač ne može u tom ritmu da servira sve vreme, a kada stane prvi servis, spasa praktično nema.

Trijumfom u Šagaju, Đoković je osvojio 640 poena, jer je prošle godine izgubio u polufinalu, i nastavio je da ruši rekorde, jer će u ponedeljak imati više od 16.500 poena, a drugoplasirani Marej će zaostajati skoro 8.000 poena.

Jelena Janković pobedila je danas na turniru u Hong Kongu pošto je u finalu savladala Nemicu Anđeliku Kerber sa 2:1, po setovima 3:6, 7:6 , 6:1.

Ona je tako proslavila trofej samo pola sata pošto je najbolji igrač planete Novak Đoković pobedio na turniru u Šangaju

]]>
Sun, 18 Oct 2015 21:41:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13581/pobedili_novak_i_jelena.html
Đoković z finalu Šangaja http://www.vox-populi.rs/sport/13575/djokovic_z_finalu_sangaja.html Šangaj - Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale turnira masters serije u Šangaju, pošto je danas u polufinalu savladao drugog igrača sa ATP liste Britanca Endija Mareja u dva seta, sa 6:1, 6:3. ]]>

Za devetu titulu u ovoj sezoni, a 57. u karijeri, Đoković će sutra igrati protiv Francuza Žoa Vilfreda Conge, koji je danas u polufinalu pobedio Španca Rafaela Nadala sa 6:4, 0:6, 7:5. Biće to njihov 20. međusobni duel, a od dosadašnjih 19, Đoković je dobio 13.

Đoković je danas protiv Mareja potvrdio Nadalovu ocenu da je u svetskom tenisu trenutno liga za sebe. Prosto je deklasirao jednog od najećih rivala i do 20. pobede u 29. međusobnom susretu stigao je za samo 67 minuta igre.

Prvi set srpski teniser je dobio na gotovo zastrašujući način. Već u prvom gemu imao je dve vezane brejk šanse, koje nije iskoristio i Marej je sa pet uzastopnih poena uspeo da povede sa 1:0, da bi usledilo 20 minuta Novakove "teniske akademije".

Već u trećem gemu Đoković je uspeo da oduzme servis protivniku, koji je imao velikih problema da osvoji bar neki poen na svoj drugi servis. Posle tog brejka, Britanac je počeo da se nervira, što ga je vodilo iz greške u grešku, i prvi set je bio završen za svega 25 minuta.

Kada je na startu drugog seta Đoković izgubio svoj servis gem izgledalo je da će Marej uspeti da se oporavi od šokantnog prvog seta, ali se pokazalo da je to bio samo kratki perod Novakovog opuštanja. Prvi igrač sveta je veoma brzo ponovo uspostavio kontrolu i sa četiri uzastopno dobijena gema razrešio je sve dileme oko pobednika.

U kojoj meri je Đoković svoju igru doveo do savršenstva, najbolje se vidi iz podatka da je protiv drugog igrača sveta u dva seta napravio samo sedam neiznuđenih grešaka, jednu u prvom i šest u drugom setu, a imao je 17 direktno osvojenih poena.

S druge strane, Marej je meč završio sa čak 30 neiznuđenih grešaka i samo devet vinera, pa je jasno da nije mogao da izbegne ubedljiv poraz, pogotovo kada se tome doda da je posle svog drugog servisa osvojio tek nešto više od četvrtinu poena.

Plasmanom u finale, Đoković je zaradio 240 poena, a tome može dodati još 400 ukoliko sutra trijumfuje u finalu.

]]>
Sat, 17 Oct 2015 17:15:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13575/djokovic_z_finalu_sangaja.html
Novak pobedio,Viktor izgubio http://www.vox-populi.rs/sport/13552/novak_pobedioviktor_izgubio.html Šangaj/Hong Kong - Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u osminu finala turnira masters serije u Šangaju, pošto je danas u drugom kolu savladao Slovaka Martina Kližana u dva seta, sa 6:2, 6:1. ]]>

Za ulazak u četvrtfinale, Đoković će sutra igrati protiv uspešnijeg iz duela između Austrijanca Dominika Tima i Španca Felisijana Lopesa.

Prvi igrač sveta je protiv Kližana, 44. sa ATP liste, nastavio sa odličnim partijama koje je prikazivao prošle sedmice u Pekingu.

U prvom setu je na startu napravio dva brejka i poveo sa 4:0, a onda se opustio i omogućio Kližanu da vrati jedan brejk i smanji na 4:2, i to je bilo sve što je Slovak uradio.

Do kraja meča Kližan je osvojio samo jedan gem, kada je u drugom setu, pri vođstvu Đokovića od 5:0, uspeo da izbegne poraz sa nulom.

Naš drugi predstavnik na ovom turniru Viktor Troicki stao je u drugom kolu, pošto ga je savladao Švajcarac Stan Vavrinka sa 7:6 (7:3), 6:3.

Srpska teniserka Jelena Janković plasirala se danas u četvrtfinale turnira u Hong Kongu. 

Jelena Janković je, rezultatom 6-0, 6-2, pobedila Anastasiju Rodionovu iz Australije, javlja AP.

 

]]>
Wed, 14 Oct 2015 16:34:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13552/novak_pobedioviktor_izgubio.html
Srbija u četvrfinalu http://www.vox-populi.rs/sport/13539/srbija_u_cetvrfinalu.html Busto Arsizio - Muška odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale prvenstva Evrope, pošto je večeras u osmini finala, posle velike borbe u pet setova, savladala selekciju Estonije sa 3:2 (21:25, 14:25, 25:8, 25:22, 15:13). ]]>

Za prolazak u četvrtfinale, reprezentacija Srbije će se sutra boriti protiv Francuske, koja se, kao pobednik grupe, direktno plasirala među osam najboljih.

Duel protiv Estonije našim odbojkašima trebalo je da posluži kao uigravanje i dobra priprema za četvrtfinale protiv Francuza, ali se neočekivano pretvorio i pravi košmar za izabranike Nikole Grbića.

Estonci su u prva dva seta gotovo deklasirali reprezentaciju Srbije i stigli su nadomak senzacionalnog tijumfa. U tom periodu naši odbojkaši nisu ličili na sebe, pravili su greške u serijama, i u napadu i u odbrani, a Grbić je brojnim izmenama manje-više bezuspešno pokušavao nešto da promeni.

Tek u trećem setu, kada su se našli na ivici ambisa, srpski odbojkaši su počeli da igraju onako kako se očekivalo da će igrati od početka.

U prva dva seta naš tim je napravio 21 grešku, a u naredna tri 14, što je dovelo do veće sigurnosti. Popravljeni su prijem i napad i reprezentacija Srbije je bez većih problema izjednačila na 2:2.

U petom setu oba tima su pokazivala nervozu, a Estonci su, na našu sreću, napravili sedam grešaka, tri više nego naš tim, i to je bilo odlučujujuće za konačan ishod susreta.

Tako je ipak izbegnut težak poraz protiv objektivno dosta slabijeg tima, ali Grbića i njegove saradnike čeka mukotrpan posao da do sutra pronađu razloge ovako loše igre.

U meri u kojoj će to uspeti, zavisiće koliko ćemo imati šanse da suprotstavimo izutetno jakoj selekciji Francuske, koja je danas na miru trenirala i spremala četvrtfinalnu utakmicu.

Srbija: N. Kovačević 12, U. Kovačević 2, Petrić, Stanković 4, Ivović 14, Jovović, Atanasijević 20, Starović 6, Brđović, Majstorović, Podrašćanin 4, Rosić, Lisinac 4, Okolić. Greške protivnika: 34 poena.

Estonija: Trejalt, Pupart 11, Krek 6, Tobal 2, Juhkami, Tepan, Taht 15, Veno 15, Rikberg, Partel, Tamema, Tame, Aganits 9. Greške protivnika. 35 poena.

]]>
Tue, 13 Oct 2015 21:06:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13539/srbija_u_cetvrfinalu.html
Poraz na kraju kvalifikacija http://www.vox-populi.rs/sport/13514/poraz_na_kraju_kvalifikacija.html Beograd - U poslednjem kolu kvalifikacija za šampionat Evrope fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je večeras u Beogradu od Portugalije sa 2:1 (1:0) i takmičemje završila na četvrtom mestu u grupi sa samo četiri boda. ]]>

Do sedme pobede u kvalifikacijama Portugalci su stigli golovima Nanija u 5. i Žoaa Mutinja u 78. minutu, a jedini pogodak za naš tim postigao je Zoran Tošić u 65. minutu.

Iz naše grupe na završnom turniru prvenstva Evrope će igrati Portugalci i Albanci, koji su danas u gostima savladali Jermeniju sa 3:0 i zauzeli drugo mesto. Danska će kao trećeplasirana igrati u baražu.

Posle pobede protiv Albanije, reprezentativci Srbije su sa dosta ambicija ušli u večerašnji duel. U većem delu susreta bili su bolji od protivnika i nisu zaslužili da izgube, a mora se reći da je u nekoliko navrata sudija David Borbalan donosio važne odluke na našu štetu.

Španski arbitar nam je poništio dva gola, jedan opravdano zbog ofsajda, drugi potpuno neopravdano, nije dosudio očigledan jedanaesterac za naš tim i priznao je pogodak Portugalaca posle faula Eliseua nad Tošićem.

Posle drugog gola Portugalaca, Aleksandar Klarov, koji je nekoliko minuta ranije izašao iz igre zbog povrede, žučno je ragovao i sudija mu je pokazao crveni karton, a nekoliko minuta kasnije isključen je i Nemanja Matić, zbog udaranja rukom Andrea.

Tako su srpski fudbaleri kvalifikacije završili neslavno u grupi u kojoj su, u majmanju ruku, morali da osvoje treće mesto, koje vodi u baraž. Selektoru Radovanu Ćurčiću sada ostaje da u narednih godinu dana, do početka kvalifikacija za prvestvo sveta, pokuša da kroz prijateljske utakmce formira ekipu koja će biti u stanju da nas konačno odvede na jedno veliko takmičenje.

Srbija: Stojković, Tomović, S. Mitrović, D. Tošić, Kolarov (Obradović, 77), Milivojević, Matić, Z. Tošić (Sulejmani, 85), Ljajić, Tadić, A. Mitrović (Škuletić, 85).

Portugal: Patrisio, Semedo, Alveš (Neto, 46), Fonte, Eliseu, Danilo, Veloso (Mutinjo, 70), Andre, Nani, Kvarežma, Dani (Eder, 57).

]]>
Sun, 11 Oct 2015 21:01:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13514/poraz_na_kraju_kvalifikacija.html
Đoković pobedio u Pekingu http://www.vox-populi.rs/sport/13512/djokovic_pobedio_u_pekingu.html Peking - Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na Otvorenom prvenstvu Kine, a do šestog trijumfa na turniru u Pekingu stigao je posle pobede protiv Španca Rafaela Nadala u dva seta, sa 6:2, 6:2. ]]>

Bio je to njihov 45. međusobni meč, čime su dodatno podigli lestvicu najvećeg rivalstva u istoriji tenisa, a Đoković je zabeležio 22. pobedu. Šansu da izjednači rezultat imaće na mestersu koji je danas počeo u Šangaju, ukoliko obojica stignu do finala, jer nisu u istoj polovini žreba.

Đokoviću je ovo bilo 82. finale u karijeri i 56. trofej, a usput je oborio još jedan rekord, jer je prvi teniser ikada koji je u jednoj sezoni odigrao 12 uzastopnih mečeva za titulu. Ove godine do finala nije stigao samo na najlakšem turniru iz serije 250, koji je u januaru igran u Kataru. Tada ga je u četvrtfinalu savladao Hrvat Ivo Karlović.

Do 29. pobede zaredom u Pekingu srpski teniser je stigao za sat i po, a od 22 pobede protiv Nadala ova mu je bila najlakša, jer Španac u međusobnim duelima nikada do sada nije izgubio sa samo četiri osvojena gema.

Način na koji je Đoković stigao do trofeja bio je impresivan, jer je u pet mečeva izgubio samo 18 gemova, a samo je David Ferer u polufinalu uspeo da u jednom setu osvoji tri gema. Na taj način je rivalima poslao zastrašujuću poruku uoči poslednje dva mastersa i masters finala.

U kojoj meri je Đoković trenutno neprikosnoveni vladar svetskog tenisa, najbolji može da se zaključi po današnjem finalu, u kome je velikana kakav je Nadal savladao praktično rutinski, kao da je reč o protivniku iz prvog kola.

Šta će se dešavati u borbi za titulu moglo je da se zaključi već na startu, jer je Đoković bez većih problema napravio brejk već u prvom gemu. Jedinu priliku da bar malo zapreti Nadal je imao u šestom gemu, kada nije iskoristio dve vezane brejk šanse, posle čega do kraja meča nije imao više ni jednu priliku da Novaku oduzme servis.

Nemoć španskog tenisera da bar pruži jači otpor prvom igraču sveta vidi se i u tome što je izgubio četiri od svojih osam servis gemova. Tako je prošao tek malo bolje od prethodnih Novakovih protivnika u Pekingu, koji su izgubii više od 60 odsto gemova u kojima su imali prednost početnog udarca.


Ovom pobedom, Đoković je odbranio 500 poena, pa će se na ATP listi ponovo vratiti preko granice od 16.000 poena. Na turniru u Šangaju imaće piliku da dodatno popravi taj rekord, jer nikada niko nije imao 16.000 poena, pošto je lane u polufinalu izgubio od Rodžera Federera i brani samo 360 poena.

]]>
Sun, 11 Oct 2015 20:53:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13512/djokovic_pobedio_u_pekingu.html
Novak u finalu, Ana izgubila http://www.vox-populi.rs/sport/13497/novak_u_finalu_ana_izgubila.html Peking - Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Otvorenog prvenstva Kine, pošto je danas u polufinalu savladao Španca Davida Ferera u dva seta sa 6:2, 6:3. ]]>

Za šestu titulu u Pekingu, Đoković će sutra igrati potiv Rafaela Nadala, koji je danas u polufinalu pobedio Italijana Fabija Fonjinija sa 7:5, 6:3. Biće to njihov 45. međusobni duel, u koji Španac ulazi sa vođstvom od 23:21.

Do 28. uzastopne pobede u glavnom gradu Kine, a 16. u 21. meču protiv Ferera, Đoković je stigao za 73 minuta. To će mu biti 12. uzastopno finale u ovoj godini. Do meča za titulu u 2015. nije stigao samo na prvom turniru sezone u Dohi, kada ga je iznenadio hrvatski veteran Ivo Karlović.

Današnje polufinale odigano je u veoma teškim uslovima, jer je temperatura bila samo 13 stepeni, ali ni to Đokoviću nije smetalo da meč počne sa dva brejka i vođstvom od 4:1. Tada je malo usporio, što je Ferer iskoristio da vrati jedan brejk i smanji na 4:2, ali je usledio novi udarac prvog igrača sveta, koji je i treći put oduzeo protivniku servis i lako priveo set kraju.

Gotovo po istom obrascu je tekao i drugi set, pošto je Novak takođe u treće gemu napravio brejk, a potom i još jedan. Pri vođstvu od 5:2 servirao je za pobedu, propustio dve meč lopte, da bi na kraju Ferer napravio brejk. Međutim, već u narednom gemu Đoković je i šesti put oduzeo Špancu servis i stavio tačku na polufinale.

Naša najbolje rangirana teniserka Ana Ivanović nije uspela da se plasira u finale, pošto je u polufinalu izgubila od Timee Baščinski iz Švajcarske u tri seta sa 5:7, 4:6, 6:1.

Ivanović je dobro počela meč i činilo se da će bez većih problema stići do meča za titulu, ali je sredinom drugog seta obnovila povedu leđa, koja ju je mučila i u prethodnim duelima. Dva puta je tražila pomoć lekara, ali povreda očigleno nije mogla da se sanira, pa je u trećem setu naša teniserka samo statirala.

]]>
Sat, 10 Oct 2015 19:36:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13497/novak_u_finalu_ana_izgubila.html
Teška pobeda odbojkaša http://www.vox-populi.rs/sport/13493/teska_pobeda_odbojkasa.html Busto Arsizio - U prvom kolu D grupe šampionata Evrope, muška obojkaška reprezentacija Srbije pobedila je sinoć, mnogo teže nego što se očekivalo, selekciju Slovačke sa 3:2 (25:22, 22:25, 30:28, 24:26, 15:9). ]]>

Potvrdilo se da je prvi meč na velikim takmičenjima uvek težak. Naši odbojkaši su se četiri seta mučili protiv objektivno slabijih Slovakla, da bi tek u petom zaigrali na visokom nivou i obezbedili pobedu.

Selektor Nikola Grbić imao je dosta primedbi na igru svojih izabranika, a morao je u tajm autima i da podiže glas ne bi li ih nekako razdrmao i uveo u pravi ritam.

Posebno su bili zabrinjavajući padovi u igri, koje su Slovaci koristili da osvajaju poene u seriji, ali su reprezentativci Srbije, zahvaljujući borbenosti i motivisanosti, na kraju ipak uspeli da pronađu put do trijumfa.

Ključni je bio treći set, u kome smo bili na ivici poraza, jer je Slovačka serijom od 6:0 povela sa 16:11. Da smo taj deo igre izgubili, pitanje je da li bilo snage za preokret.

Naši odbojkaši su tada uzvratili serijom od 6:1 i izjednačili na 17:17, da bi usledila neizvesna završnica u kojoj su obe ekipe propustile nekoliko set lopti. Zahvaljujuć dobrom bloku, Srbija je iskoristila treću šansu i povela sa 2:1.

U četvrtom setu sve je teklo prema planu do našeg vođstva odn 16:12, a onda je usledo novi pad u igri i serija Slovaka od 8:2. Naš tim je uspeo da spasi dve set lopte i da izjednači na 24:24, ali ne i da napravi potpuni preokret, pa je odluka pala u petom setu.

Odlučujući set reprezentacija Srbije je odigrala veoma dobro, blok je bio savršen i brzo je napravljena prednost od četiri poena (8:4), koja nije ispuštana do kraja.

Ub drugom kolu reprezentacija Srbije se danas sastaje sa Finskom.

Srbija: N. Kovačević 9, U. Kovačević 8, Petrić 7, Stanković, Ivović 8, Jovović 1, Atanasijević 28, Starović, Brđović, Majstorović, Podrašćanin 14, Rosić, Lisinac 12, Okolić. Greške protivnika 29. poena.

Slovačka: Kriško 7, Kohut 7, Kubs, Končal 1, Sopko 1, Nemec, Patak 12, Kritijanski 1, Krajcovic 1, Zatko 1, Mihalovic 25, Ogurcak 15, Prešinski, Ordovic 8. Greške protivnika 31 poen.

]]>
Sat, 10 Oct 2015 11:43:00 +0100 Sport http://www.vox-populi.rs/sport/13493/teska_pobeda_odbojkasa.html