Studenti javljaju
06. 07. 2014
Sopot:Sajam zdrave hrane
Sopot - Samo 2002. godine Svetska zdravstvena organizacija registrovala je 220 hiljada smrtnih slučajeva u svetu zbog akutnog trovanja pesticidima, upozorila je profesorka Snežana Oljača, na jučerašnjem predavanju o organskoj poljoprivredi i bezbednosti hrane.
Predavanje sa video projekcijom organizovano je u sklopu Sajma zdrave hrane "Milena Tatar" u Sopotu.
Prema njenim rečima najviše su na udaru zemlje u razvoju. Organska poljoprivredna proizvodnja umnogome može da doprinese zdravijoj ishrani i u budućnosti bi trebalo težiti ekonomski isplativoj poljoprivrednoj proizvodnji organske hrane.
U svemu tome moralo bi da se vodi računa o očuvanju biodiverziteta i dobrobiti životinja. U toj proizvodnji oslonac bi trebalo da bude na lokalne obradive resurse, na efikasnije korišćenje solarne energije i održavanje i povećanje plodnosti zemljišta. Konačno, trebalo bi zabraniti korišćenje organizama i materija koje nisu prirodnog porekla.
Pominjući skandale sa namirnicama u proizvodnji ona je pomenula dioksine, pesticide i nitrate kao i genetski modifikovane namirnice kao nosioce negativnih efekata za ljudsko zddravlje. Posebno kad je reč o pesticidima brojna istraživanja su pokazala da njihovo korišćenje u proizvodnji hrane izaziva najteža oboljenja poput kancera, baš kao što su ovi sastojci i "okidači" za hormonalne poremećaje u našem organizmu.
Posle predavanja na platou ispred gradske skupštine otvoren je Sajam zdrave hrane, na kome su gosti mogli da probaju i kupe hranu proizvedenu na prirodan i zdrav način.
1komentari na temu "Sopot:Sajam zdrave hrane"
????
Šta ćeš ti Dukiću tamo?