Pošalji prijatelju

Svet

Moskva/Ankara 26. 11. 2015

Turska uvodi u ćorsokak

Moskva/Ankara - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Turska namerno uvodi odnose sa Rusijom u ćorsokak i ocenio da neko pritvorno radi i zarađuje milione i milijarde dolara na nezakonitoj trgovini naftom i ljudima.

Putin je to rekao na ceremoniji uručivanja agremana novim ambasadorima i istakao da je retnja miru pre svega vezana za terorizam, sa njegovim krvavim i varvarskim zločinima.

On je dodao da su pasivnost i pomaganje terorizmu i doveli do stvaranja Islamske države, prenosi Sputnjik.

„Podsećam da je upravo pasivnost niza zemalja, a često i direktno pomaganje terorizma i dovelo do nastanka užasnog fenomena — takozvane Islamske države“, rekao je ruski predsednik na ceremoniji uručivanja agremana novim ambasadorima.

„Ne samo da su pokrivali i pokrivaju teroriste, njihovu nezakonitu trgovinu naftom, ljudima, drogom, umetničkim delima, oružjem, već neko na tome nastavlja da zarađuje“, rekao je Putin, objasnivši da se radi o stotinama miliona i milijardi dolara.

Incident sa Su-24 je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Još uvek nema jasnih saopštenja iz Ankare, nadoknade štete i obećanja da će kazniti krivce, izjavio je Putin i dodao da se stvara utisak da tursko rukovodstvo namerno uvodi rusko-turske odnose u ćorsokak, mi žalimo zbog toga, prenosi Sputnjik.

„Stvara se utisak da su rusko-turski odnosi zašli u ćorsokak. Moskva žali zbog toga“, rekao je Putin.

„Još uvek nismo čuli izvinjenja visokih političara Turske ni predloga za nadoknadu štete, niti obećanja da će biti kažnjeni zločinci“, rekao je Putin.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će u slučaju kršenja turskih vazdušnih granica njegova zemlja odgovoriti na isti način kao prilikom incidenta sa obaranjem ruskog bombardera Su-24. 

„Ako se danas dogodi isto takvo kršenje naših vazdušnih granica, mi ćemo dati isti takav odgovor“, rekao je on na sednici šefova seoskih administracija u Ankari.

Moskva i Ankara su u sukobu, nakon što je Turska oborila ruski avion Su-24 u Siriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ovaj napad okarakterisao kao „nož u leđa Rusiji od saučesnika terorista“ i upozorio je da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.

Turska smatra Rusiju strateškim partnerom i uznemirena je njenom reakcijom na incident sa Su-24, rekao je Erdogan.

Međutim, reakciju Kremlja da prekine sve zajedničke projekte sa Turskom Erdogan je nazvao „emotivnom i neprikladnom za političare“, prenosi Sputnjik.

 

Novinarka Jadranka Stanimirović, foto FoNet AP

Nema komentara.